2023-03-19

Keskilännen jenkkikeli yllätti 31.1.2023

Talvikauden 2022-2023 keskiaaltokelejä Etelä-Suomessa leimasi nopeasti kohonnut auringon aktiivisuus. Välillä kelit olivat niin huonot, että moni kuuntelija ehti jo epäillä antenniensa kuntoa. Näissä olosuhteissa tammikuun viimeisen aamun jenkkikelit olivat sitäkin yllättävämmät. Yli vuoteen parhaista etelän jenkkikeleistä teki erityisen niiden suunta, joka mahdollisti uusien asemien kuulumisen myös Tampereen Niihamassa.

Kelipäivystys kannattaa

Koko vuonna 2022 en kuullut Niihamassa yhtään uutta keskiaaltojenkkiä. Niihaman jenkkitilastoonkin ainoa uusi asema oli MDK:n kuulema floridalainen WNTF Bithlo FL 1580. Niinpä kaudelle 2022-23 ei jenkkikelien suhteen ollut minkäänlaisia odotuksia ja kun marraskuun alkupuolelta lähtien transatlantic-kelit katosivat lähes täysin, luovuin jo itse säännöllisestä kelipäivystyksestä.

Onneksi MDK jaksoi yhä päivystää jenkkikelejä Niihamassa. Niinpä Matin Whatsapp-viesti päivällä 31.1 herätti lopulta minutkin talvihorroksesta: ”Aamulla 0600 770 KATL Montana. Eka kertaa Niihamassa ja ilmeisesti eka etelässä?”.  KATL Miles City MT oli ensimmäinen uusi Niihamassa lokattu jenkki lähes vuoteen tai sai tutinaa punttiin muullekin /N-tiimille. Töistä päästyä oli minullakin kiire tallenteita lataamaan. 


Matti oli jo ehtinyt kuunnella tasatunteja, joten latailin itse ensin puolen tallenteita. 0530 UTC tallenteella hämmästyin voimakkaita jenkkisignaaleina monella taajuudella keskibandillä. Vastaavia ei Niihamassa ollut kuulunut sitten minimin vuosien. Aloin käydä tallennetta tarkemmin läpi alabandiltä aloittaen. Nopeasti selvisi, ettei kyseessä ollut itärannikon peruskeli. Alabandin asemat olivat muutamaa VOCM-relettä lukuun ottamatta kokonaan Kanadan preerialta Edmontonista ja erityisesti Saskatchewanista. 580 CHAH Edmonton intialaisformaatilla, 600 CJWW Saskatoon kantrilla, 630 CHED Edmonton pitkästä aikaa eurotaajuudella, 650 CKOM Saskatoon kilpaa Grönlannin kanssa, 730 CKDM kantrilla ja erityisesti 750 CKJH Melfort SK ”Beachradio” hurjalla signaalilla, josta näyte alla.

W-jenkit kadoksissa

Erikoisen kelistä teki se, että 0530z jälkeen bandilla ei hetkittäin kuulunut ollenkaan W-jenkkejä. Ei itärannikon isoja asemia, mutta ei myöskään läntisempiä Suurten järvien kuten Chicagon asemia. Niinpä kun pääsin bandiä ylös taajuudelle 760 oli jo vähän sellainen tunne, että voisiko tässä kerrankin kuulua jotain muuta kuin WJR Detroit? Korvat höröllä kuuntelin puolelta tulleen mahtipontisen uutistunnarin sen jälkeen tulleen kuulutuksen: ”…7 News Update”. Ei kutsua mutta joku taajuus siinä vilahti.

Jäljille pääsyyn auttoi tuore AIH-lokaus samalta aamulta, josta selvisi slogan ”Freedom 93.7” ja saman tien asemakin 760 KDFD Thornton Coloradosta! Ensimmäisenä uutisaiheena oli Denver Broncosin valmentajavaihdos, joka näkyi pääaiheena myös aseman nettisivulla. Tämä yöaikaan 1 kilowatin teholla lähettävä coloradolainen on aiemmin käyttänyt kutsua KDSP mutta eipä ole silläkään tainnut aiemmin Etelä-Suomessa kuulua. Vielä pitäisi keksiä miten tämän iHeart-aseman saisi vastaamaan? 


Bandia ylöspäin edetessä vastaan tuli lisää vanhoja tuttuja ”preerialta” hyvillä signaaleilla. Eurotaajuudella 900 CKBI Saskatchewan Country Close Upilla, 970 pitkästä aikaa KBUL Billings MT komeasti. Syvemmällekin länteen päästiin, kun taajuudella 1020 kuului Radio Vision Cristianaa espanjaksi eli KCKN Roswell Uudesta Meksikosta.

Aamun kolmas uusi Niihama-jenkki löytyi taajuudelta 1240, jossa KICD Spencer IA kuului etelän graveyarderiksi luettavalla signaalilla ja pitkään. Tai kuten raporttini nopeasti verifioinut pääinsinööri Joe Schloss kuuluvuutta luonnehti: ”Down in the mud but the audio was quite good”. Matti oli löytänyt aseman jo 04 tasatunnilta, mutta signaali taisi olla parhaimmillaan 0530 jälkeen.

Kelianalyysiä

Nopeasti oli selvää, että aamun kelit vaativat tarkempaa tutkimista myös tasatuntien ulkopuolelta. Onneksi Niihamassa JPF:n automaattitallennukset olivat auringon nousun aikoihin tallentaneet useampia tallenteita tutkittavaksi. Tarkempi kuulostelu toi esiin, että keli piikkasi noin 0540 UTC tienoilla, jollain signaalin voimakkuudet olivat parhaimmat ja kelien suunta ehkä terävin.  Juuri tuolla kohtaa kuuluviin puristi myös 1140 KXRB Sioux Falls SD Greatest Country Variety -sloganillaan. Hankalalla taajuudellaan KXRB kuului minulle nyt ensimmäistä kertaa ja Niihamassakin asema on kuultu aiemmin vain kerran vanhalla KSOO-kutsullaan vuonna 2008.

KXRB Sioux Falls SD:n v/s Andy Gott vetää myös aseman aamuohjelmaa yhdessä Christinen kanssa ja oheisti vastauksen mukaan mm. tämän kuvan.

Tasatunnilta 06 UTC W-jenkit olivat jo tehneet paluun, mutta putki läntiselle preerialle oli vielä auki kun 770 KATL MT jaksoi puristaa taajuuden valtiaaksi. Läntinen putki näyttää olleen auki myös jo aiemmin aamulla, vaikka vielä silloin asemia kuului laajemmalta alueelta. Itselleni aamun neljäs uusi jenkki löytyi 0444 UTC taajuudelta 1210, jossa ”The Big Talker AM 12-10 and 106.3 KGYN” Guymonista Oklahoman pannunvarresta pääsi antamaan idinsä. Merkillepantavaa oli myös se, että keli jäi vain ala- ja keskibandille. Yli 1300 kHz taajuuksilla ainut mainittavampi asema oli MDK:n löytämä 1380 WKJG Fort Wayne IN ja sekin jo yöllä 02 UTC.

Niihamassa 31.1.2023 kuuluneet uudet ja harvinaisimmin jenkkiasemat kartalla. Kelin suunta keskilänteen ilmenee kartalta hyvin.

Kartta osoittaa kuinka aamun uudet ja harvinaisimmat asemat kuultiin 315-325 asteen haarukasta Iowasta Montanaan, joka oli myös sopivasti Niihaman jenkkilangan suunta. Keleillä oli kuitenkin myös syvyyttä, sillä preerian asemien lisäksi etelässä päästiin aina Uuteen Meksikoon ja Oklahoman pannunvarteen asti.

Kelien kapeakaistaisuus oli lopulta avain uusien jenkkien kuulumiseen. Esimerkiksi taajuuden 770 länsidominantti CHQR Calgary on Niihamasta katsoen suunnassa 332 astetta, joten pienempitehoisen KATLin kuuluminen suunnasta 324 astetta vaatii kapeakaistaisen kelin kun asemien suunnassa on eroa vain 8 astetta. Taajuudella 760 KDFD on suunnassa 321 astetta kun taajuuden dominantta WJR Detroit suunnassa 306 astetta eli asemien suunnassa on eroa 15 astetta. Lähes sama tilanne on taajuudella 1140, jossa länsikeleillä dominoi CHRB High River AB suunnasta 331 astetta, joten KXRB Sioux Falls SD suunnassa 316 astetta vaatii kuuluakseen kapean keliputken. Taajuuden 1210 KGYN Guymon OK suunnassa 317 astetta saa jo hivenen enemmän tilaa, sillä dominantti Philadelphian WPHT on suunnassa 298 astetta.

Jouni Keskinen (JKZ), Pirkkala