2023-03-19

Pääkirjoitus 1/2023


Tervetuloa vuoden 2023 ensimmäisen Kantoaallon pariin. Tämä numero kattaa lähes koko talvikauden 2022-2023 ja myös sen syntyhistoria on lähes yhtä pitkä. Numeron ensimmäinen stopdate oli jo Loppiaisena, jolloin se vielä kulki työnimellä Kantoaalto 3/2023. Avustuksia tuli tammikuun alussa kuitenkin niin vähän, ettei niistä ihan kokonaista numeroa olisi koottu. Niinpä uusi yritys tehtiin maaliskuun alussa, jolloin mukaan saatiin TreDXKin vuosikokouksen kuulumiset, tammikuun 31. päivän jenkkikelien analyysi ja myös jo tammikuussa kirjoitettua Filippiino-juttua päivitettiin kevättalven uusilla nappauksilla. Vakiopalstoista mukana on laaja Postisäkki ja myös TreDXKin rankki eli Pistepussi on saanut vuosittaisen päivityksen.

Talvikautta on leimannut auringon ennakoitua nopeampi aktivoituminen, joka saattaa indikoida edellistä korkeampaa auringonpilkkumaksimia. Pilkkuluvun kohoaminen on jo saatu kuulla mm. viime pilkkumaksimin ajoilta tuttujen Irlannin kirkkoradioiden paluuna 27 MHz taajuuksille MUFin noustua. Pidemmät yhteydet korkeammilla lyhytaaltotaajuuksilla ovat nyt todennäköisempia, jonka sain itsekin huomata viime viikonloppuna Argentiinan Etelämantereen Camp Esperanzasta lähettävän LRA36 Radio Nacional Arcángel San Gabrielin kuuluessa taajuudella 15476 kHz Niihaman jenkkilangalla. Lyhytaalloilla vain nykyisin varsin vähän DX-kuunneltavaa, mutta ehkä tämänkin maksimin aikana löytyy uusia DX-kohteita kirkkoradioiden tapaan. Ja tuskin ne keskiaallotkaan kokonaan hiljenevät vaikka eteläisemmät reitit varmaan seuraavat vuodet dominoivatkin.

Oli tämä numero nyt sitten 3/22-1/23 tai pelkkä 1/2023 niin kevättä kohti mennään monenlaisin odotuksin. Saadaanko kokonaan tamperelainen SM-liigan loppuottelu? Antaako aurinko sen verran armoa, että keväällä päästään lattari- ja philikeleille? Joko on aika valmistautua tulevaan FM-kauteen?

Stay tuned ja hyvää kevättä!

JKZ