2022-09-13

Kaz-antenni pieneen tilaan – ja toimii

Viimeiset 50 vuotta Beverage-antenni on ollut keskiaaltokuuntelijoiden ykkösantenni. Ongelma on suuri koko. Langan pituuden pitää olla ainakin 120 metriä, mieluiten kilometri. Kaz-antenni sopii omakotitontille ja on keskiaaltojen yläpäässä lähes Beveragen veroinen, lyhyillä aalloilla jopa parempi.


Tavoitteeni on pitkään ollut päästä käsiksi Australian laajennetun keskiaaltoalueen paikallisasemiin 1,6-1,7 MHz. Ne ovat itäisen pallonpuoliskon ehkä vaikeimmin kuultavia asemia, joiden maksilähetysteho on 400 Wattia. Muutaman onnistuin kuulemaan 800 metrin Bevellä suuntaan 69°. Kuuluvuus oli nihkeää, ja rakensin 520 metrisen suuntaan 90°. Tulos oli vaikean maaston takia vielä huonompi. Purin antennin pois keväällä 2022.

Netistä löytyi artikkeleita Kaz-antennista [1]. Sen on suunnitellut yhdysvaltalainen Neill Kazaross, jonka mukaan se on saanut nimensä. Kaz on kolmion muotoinen antenni, jonka perus-deltaversion kanta on 30 metriä ja korkeus 10 metriä [2]. Oheisessa kuvassa on muutettu amerikkalaisten ja brittien jalat metreiksi. Kolmion päässä on vastus. Syöttöpäässä on baluni, josta signaali johdetaan koaksiaalikaapelilla vastaanottimeen.

Kazin suuntakuvio on päinvastainen kuin Beveragen. Voimakas vaimennus on päätevastuksen suunnassa.


Julkiset arvostelut Kaz-antennista olivat niin myönteisiä [3], että päätin kokeilla [4]. Antenni on helppo rakentaa itse, vaikka siitä löytyy myös kaupallisia versioita esim. Wellbrookilta hintaan 170 puntaa lisukkeineen. Oma antennini maksoi 9,50 euroa eli päätevastuksia 20 kpl (mistä suurin osa oli postikuluja). Aitassani oli kilometreittäin killu-puhelinlankaa ja miljoonalaatikosta löytyi baluni amatöörien 1,8 MHz alueelle. Arvioin sen osuvan lähelle aussien 1,6-1,7 MHz aluetta. 

Siis toimeksi. Killu-puhelinparikaapelin halkaisu sujui näppärästi vaatien hetken lihasvoimaa 40 metrin matkalla. Antennin päät tein aidantolppiin, jotka hakkasin lekalla Sahalahden maahan. Leikkasin paksusta pleksimuovista 6x10cm levyt, joihin porasin killun mentävät reiät. Pleksimuovit kiinnitin lujin ruuvein aidantolppiin. Antenni tuli suuntaan 80°. 

Kazin päätevastuksesta on netissä ristiriitaista tietoa 850-1050 Ω. Tein kompromissin ja kolvasin kolmion päähän 950 Ω vastuksen. Joissain ohjeissa suositellaan säätövastusta 800-1200 Ω, jolla Kazin voisi virittää joka kerta optimaalisesti [5]. 

Vaikeinta antennin pystytyksessä oli kolmion keskikohdan nostaminen 10 metrin korkeuteen. Nettiohjeissa, joista suurin osa on amatöörien 1,8 MHz alueelle, suositellaan 7-10 metriä. Sain lopulta killun koivun oksalle n 9 metriin tikapuiden, heittolangan, munaeristimen ja teleskooppiongenvavan avulla. Eipä ollut ihan helppoa 68 v. ukkelilla tikapuilla 3 metrin korkeudessa kesäkuun hyönteisarmeijoiden hyökkäyksessä. Ne kävivät kimppuun kuin Bayraktar-ohjukset. 

Hyvin maittoi sauna kidutuksen jälkeen. Lauteilla mietin dx-harrasteen mielekkyyttä. 

Kazin 30–metrinen maatasolanka on otettava huomioon rakennusvaiheessa. Se kulkee maan pinnalla, jolloin on kompastumisvaara. Kaz pitää asentaa siten, etteivät lenkkeilijät, marjastajat ja jokamiehet sotkeudu tai kompastu siihen. Eläimet pitää myös ottaa huomioon. 

Mitäpä kuului? 

Parin kuukauden testissä Kaz osoittautui erinomaiseksi antenniksi etenkin lyhyillä aalloilla ja tropiikkibandeilla 3-5 MHz. Antennin suuntavaikutus on voimakas. 80 metrin amatöörialueella Joensuun ja Kainuun sekä Venäjän amatöörit kuuluivat hyvin. Turun ja Porin sekä Ruotsin ja Norjan suunnasta amatöörikuuluvuus oli heikkoa. 

Keskiaalloilla Kaz toimi kohtuullisen hyvin yli 1000 kHz taajuuksilla, mutta ei pärjännyt 69° suunnan 800-metriselle Beveragelle. Korealainen HLAZ 1566 nousi auringonlaskun elokuun alussa kuuluvulle Kazilla, mutta puolisen tuntia myöhemmin kuin bevellä ja signaali oli 1-2 S-yksikköä heikompi. Alle 1000 kHz taajuuksilla Kaz oli heikko. Yöllä Kazilla kuului ihan mukavasti asemia. 




Suuntavaikutus oli voimakas, siis vaimennus päätevastuksen suunnassa. Taajuuksilla 810 ja 1215 putosivat skotti ja Absoluutti pois ja tilalle nousi arabeja. Annoinkin Kazille lisänimen brittien tappaja. 

Voi olla, että antenni olisi toiminut paremmin, jos baluni olisi tehty keskiaaltoja varten. Netistä löytyy ohjeita toroidin kierroslukuja varten. 

Elokuun myrskyssä antenni putosi puusta, mutta nostin sen paikoilleen lähinnä lyhytaaltokuuntelua varten. Kaz on ihan hyvä antenni, vaikka ei ymmärrettävästi pärjää Beveragelle. Mutta kun kaikilla ei ole mahdollisuuksia rakentaa puolen tai kilometrin antenneja, Kaz on toimiva vaihtoehto esimerkiksi omakotiasujan tontille. 

Jorma Mäntylä, Kangasala 


VIITTEET