2022-09-13

PJ Pärisee KA2/22

World Radio TV Handbook v 2.0

Hyviä uutisia dx-kirjallisuudesta. World Radio TV Handbookin ilmestyminen jatkuu. 

Viimeisessä painetussa Kantoaallossa joulukuussa 2021 harmittelin ”dx-kuuntelijan raamatun” eli World Radio TV Handbookin loppumista. Brittiläinen kustantaja WRTH Publications Limited ilmoitti, ettei se julkaisee enää 2023 painosta. Syyskuussa saimme lehdistötiedotteen, jonka mukaan kirjan ilmestyminen jatkuu ja julkaisuoikeudet siirtyvät Saksaan. Uusi kustantaja on Günter Lorenzin Radio Data Center GmbH. Seuraava WRTH ilmestyy totuttuun tapaan joulukuussa 2023.

Luvassa on sekä painettu kirja että sähköinen versio. Hinnoista ei lehdistötiedotteessa kerrottu.

Günter Lorenz on tehnyt mittavan työn radioalan sähköisten julkaisujen ja tietokantojen parissa. FM List on toiminut internetissä vuodesta 2005 ja on FM-kuuntelijoiden välttämätön työkalu. Sitä seurasi pian MW List –palvelu. Näiden avulla perinteisen WRTH:n jatkaminen ja ylläpitäminen pitäisi olla mahdollista. Samalla avautuu kiinnostavia näkymiä sähköisten radiotietokantojen kehittämisestä. Jos niistä kerran vuodessa tehdään päivitetty kirja, pitäisi WRTH:n tulevaisuus olla taattu.

Toivoa sopii, että saksalaiset painavat kirjan kunnolla. Minulla on kirjahyllyssä 49 WRTH-kirjaa, joista Suomessa 1970-luvulla painetut ovat huonoimpia. Sidonta oli tehty halvalla ja sivut irtoilivat. Jatkuvassa selailukäytössä olevan kirjan pitää kestää.

Media-alalla tiedetään, että ilmaisjulkaiseminen ei onnistu. Kirjoitus- ja toimitustyöstä aiheutuu kustannuksia tulipa julkaisu ulos painokoneesta tai internetistä. Siksi on tärkeää, että mahdollisimman moni hankkii WRTH 2023 –kirjan.

JORMA MÄNTYLÄ