2022-05-27

Kohti pilkkumaksimia

Tuorein auringonpilkkuminimi osui joulukuuhun 2019, minkä jälkeen uuden syklin 25 auringonaktiivisuus on lähtenyt selvästi nopeammin nousuun kuin joulukuun 2008 minimistä, jonka jälkeinen maksimi huhtikuussa 2014 jäi todella matalaksi.  Aktiivisuusnousu on nyt kuitenkin ollut huomattavasti maltillisempaa kuin kolmen sitä edellisen minimin jälkeen. Solar Flux on nyt noussut melko tasaisesti ja alkukesän 2021 pienen suvantojakson jälkeen aiempaa ripeämmin (kuvaajan punainen SSSN-käyrä). Samassa kuvassa alempi sininen käyrä kuvaa kuukauden keskimääräistä planetaarista A-indeksiä, joka joulukuun 2019 pohjan 3,4 jälkeen on keväällä 2022 noussut jo yli 10 lukemiin.



Toisessa kuvassa alempi punainen käyrä kuvaa kuukauden keskimääräisen Kp-indeksin muutosta parin viime vuoden aikana: Kuvaajan muoto on luonnollisesti varsin samanlainen kuin Ap-käyränkin, mutta auringon ja maan ionosfäärin rauhallisemmat ja häiriöisemmät jaksot erottuvat selvemmin. Sama koskee ylempää KIX-indeksikäyrää eli vuorokauden K-indeksimaksimeista laskettuja K-indeksien kuukausikeskiarvoja.


KIX-indeksillä tupannut olemaan korrelaatiota ns. hyvien kelien syntymahdollisuuksiin, ts. esim. parhaat NA-kelit ovat todennäköisiä käyrän monttukohdissa ja piikkikohdissa taas kuuluu paremmin häiriökelien asemia, esim. Brasiliaa ja La Plataa, ja sopivassa lievemmässä häiriösaumassa joskus mukavasti Boliviaa ja Perua. Vastaavaa maantieteellistä suuntautuneisuutta on myös idän suuntaan: Häiriökelillä alasuunnan asemia, esim. Irania ja Intiaa, ja matalien A-, K- ja KIX-indeksien ns. kovalla kelillä Japania tms. yläsuunnan asemia. Minimissä joulukuussa 2019 KIX oli 1,9, tuorein lukema huhtikuulta 2022 on 3,7.

 

Auringonpilkkumaksimi on usein kaksihuippuinen ja huiput ovat yleisimmin ajoittuneet noin 35-70 kk päähän edellisestä minimistä. Näin laskien huiput tai huippu voisi ajoittua joulukuun 2022 ja joulukuun 2025 väliseen aikaan. Usein kahdesta huipusta jälkimmäinen on korkeampi. Maksimin aikajänteen ennuste nyt onkin marraskuu 2024 - maaliskuu 2026, vahvimpana NASA:n raportissa on heinäkuu 2025.

 JVH