2022-05-27

PJ Pärisee KA1/22

Digiä ja sotaa

Kantoaallon ensimmäisen digiversion ilmestyessä moni asia on muuttunut. Ukrainan sota on näyttäytynyt dx-kuuntelijoille hyvässä ja pahassa. Arvioikoon kunkin henkilökohtaisesti mitä päätelmiä tekee.

Sota on kuulunut radioaalloilla ensimmäisistä päivistä alkaen. Ukrainan radion Mykolaivin asema 549 kHz vaikeni heti ja heti perään sulkeutui Radio Krym Realii 648 kHz. Radiota kuuntelemalla saattoi havaita saman mistä sotilasasiantuntijat kommentoivat Suomen medioissa: Ukrainan lyöminen ei ollutkaan Venäjälle helppo pala. Varsin pian Ukrainan radio palasi ääneen keskiaalloilla 657 ja 1278 kHz.

Venäjä vastasi lisäämällä Moldovan Transnistrian Grigoriopolin jättiläisaseman propagandalähetyksiä 999 ja 1413 kHz. Toukokuun puolivälissä dx-kuuntelijat pääsevät joka ilta seuraamaan radiosotaa keskiaalloilla. Se näyttää juuttuneen asemasodaksi, joka kestää ilmeisen pitkään.

Ukraina, Krim, Donbas, Moldova ja Transnistria ovat tavanomaista kuunneltavaa myös kesäisin sporadisilla FM-keleillä. Miten asemiin pitäisi suhtautua? Jo pelkkä säännöllinen monitorointi on kiinnostavaa ja voi tuottaa uutisarvoista tietoa. Tänä kesänä tältä alueelta voi kuulua hyvin erikoisia asemia. Ottaako sitten yhteyttä asemiin ja kertoo kuuluvuudesta Suomessa, on kunkin arvioitava itse. Asemilla varmaan piristytään, jos ulkomainen kuuntelija kertoo kuuluvuudesta Suomessa ja samassa yhteydessä osoittaa solidaarisuutta hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle.

Rintama ei ole yhtenäinen myöskään Venäjän puolella. Tiedotusvälineiden palveluksessa on myös rauhantahtoisia ihmisiä. Heille yhteydenotto ulkomailta voi rohkaista rehelliseen tiedonvälitykseen. Ja voihan vastauksen saatuaan lähettää paluupostissa vaikka Slava Ukrainii –tervehdyksen.

Joka tapauksessa radio tarjoaa reaaliaikaisen keinon seurata mitä sota-alueella tapahtuu. Ensi kesän FM-keleillä voi kuulua kummallisuuksia.


JORMA MÄNTYLÄ