2022-05-27

Niihama-loki kevät 2022

Tämä on kooste ja kommentaari TreDXKin Niihaman kuuntelukämpän kuulumisista alkuvuodelta 2022. Kaikki Niihaman OLL-lokaukset keväältä 2022 löytyvät linkin takaa. Seuraavassa lokia tarkastellaan maanosittain parhaiden kelipäivien ja uusien kuultujen asemien kautta. Tekstiin on nostettu lokaukset uusista /N-asemista niistä maanosista, joista olemme Niihamassa tilastoja pitäneet (AS, NA, CA, SA). Suuri osa uusista asemista on muiden kuuntelijoiden lokausten perusteella löydettyjä, mistä kiitokset erityisesti SDXL-AM WhatsApp-ryhmän aktiivikuuntelijoille.

Eurot

Euroja ja brittejä ei Niihamassa alkuvuonna juuri lokailtu. Vaikka esim. hollantilaisia kuunneltiin Etelä-Suomessa runsaasti, päätyi Niihama-lokiin ainoastaaan 819 Lomp Radio ja sekin Iberia-kuuntelun sivutuotteena. Vaikkei Niihamassa alkuvuodessa ollut käytössä varsinaista Iberia-lankaa, niin 4. tammikuuta aamulla Espanjan RNE:t nousivat mukavasti kuuluviin paikallis- ja alueohjelma-aikaan. Erityisesti Galician suunta oli hyvässä vedossa. Hankalalla taajuudella kuuluviin nousi 1098 RNE5 Galicia, Lugo joka myös vastasi raporttiin.

Aasia

Alkuvuoden 2022 Aasia-keleiltä ei juuri jäänyt kertomista. Jenkkikelien tapaan Kauko-Itä veti surkeasti. Ainoat uudet Aasia-lokaukset tulivat taajuudelta 828, jossa Pietari lopetti vuoden vaihteessa. Taajuuden vapauduttua siinä kuuluivat usemmankin kerran kevään aikana filippiino DXCC RMN Cagayan de Oro ja Kiinasta pääkaupungin uutiskanava Beijing Xinwen Guangbo. Joitain yksittäisiä japanilainia ja filippiinoja kuului vielä helmi-maaliskuussa harvoina päivinä, esimerkkinä 15.2 Sahalahdella JM:llä ja Niihamassa samaan aikaan kuulunut 1512 DZAT Life Radio, Lucena City.

828     2.1.     2058-  +PHL: DXCC RMN Cagayan de Oro. Pietari silent ja niinpä heti philisinkkua tältä aiemmin etelässä mahdottomalta taajuudelta. Good Morning ja Happy Birthday erottuivat tagalogin seasta hyvin ja kun näillä isoilla phileillä on nykyään ohjelmat live streameinä Facebook-sivuillaan, niin sieltä se kuulemani kaksikko Noy Losentes ja Annaliza Reyes löytyi vetämässä Unang Radyo Unang Balita -aamuohjelmaa. JKZ/N
828     21.1.     2000-  +CHN: Beijing Xinwén Guangbo, Beijing. "Beijing renmin guangbo diantai Xinwen Guangbo" oli tasan id. Ohjelma ei kyllä ollenkaan pääkaupungin aseman kuuloista vaan ennemmin olisi luullut maalaisasemaksi. Uusi kiinuri kuitenkin kun ei tätäkään Pietarin äänessä ollessa kuullut. JKZ/N

Pohjois-Amerikka

Talven jenkkikelit loppuivat jo tammikuun puolivälissä. Mitään kovin ihmeellistä ei tammikuun alkukaan kuuluviin tuonut. Muutamia vähän harvinaisempia asema lokiin päätyi kuten JMV:n 1420 WCOJ ja MDK:N 1250 WTMA, 1350 WBLT ja JKZ:n 600 KSJB. Yhtään uutta jenkkiä ei kuitenkaan Niihamassa tammi-helmikuussa kuultu. Kevätpuolella tallennuskäytössä oli jo länsilanka, mikä ei jenkkikuuntelua suosinut, mutta eipä ollut jenkkikeliäkään. Kevätkauden ainoa uusi Niihama-jenkki kuului kuitenkin lattarilangalla ja vasta 19. maaliskuuta, jolloin MDK ehti ensimmäisenä lokata muuallakin Suomessa kuuluneen ilmeisesti päiväteholla lähettäneen floridalaisen 1580 WNTF Bithlo FL:n.

1580     19.3.     0201-   +USA: WNTF Bithlo FL. "WNTF 1580 W224DY Bithlo Florida". MDK/N   

Keski-Amerikka

Maanosista Keski-Amerikka tarjosi kevään mukavimmat yllätykset Niihamassa. Lokissa erottuu erityisesti kaksi huippupäivää: 3. maaliskuuta, joka tarjosi ehkä kaikkien aikojen parhaat Puerto Rico -kelit ja erityisesti 18.maaliskuuta, jolloin alkuyöstä kuului perulaisia ja auringonnousussa saatiin huippuharvinainen keli syvälle Keski-Amerikkaan erityisesti Guatemalaan.

Jo tammikuun lopussa Etelä-Suomen kuuntelijoita ilostutti harvinainen keskiaaltomaa, kun nicaragualainen 1440 Radio Maranatha intoutui hyvään kuuluvuuteen 21.1 aamukeleillä. Edellisen kerran olin sen idannut Niihamassa maagisena CA-yönä 22.10.2011.

Heikomman helmikuun jälkeen maaliskuun 3. lävähti sitten hurja aamunousu Puerto Ricoon. Aiemmin Niihamassa kuultujen 35 PTR-aseman jatkoksi tunnistettiin yhtenä aamuna neljä uutta puertoricolaista ja enemmänkin kuului, kun mm. monen kuuntelijan voimin lokatut 1460 WLRP Radio Raices ja 1500 WMNT Radio Atenas jäivät vielä huonon tuurin takia Niihamassa idaamatta.

Niihamassa kuului kuitenkin myös kaksi PTR-asemaa, joita ei muiden kuulolla olleiden luureissa erottunut. Näistä vain 250 watin teholla lähettävä 1550 WKFE Yauco kuului ilmeisesti toista kertaa Suomessa ja ensimmäistä kertaa Etelä-Suomessa. Valitettavasti WKFE ei enää tunnu lähettävän omaa ohjelmaa, vaan releoi nykyisin Radio Isla -ketjua. Tämä toisaalta helpotti tunnistamista, sillä vertailu taajuuden 1490 WDEP Radio Islaan oli helppoa. 

Maukkain PTR-nappaus taisi kuitenkin olla WUPR Exitos 15-30 pahalta eurotaajuudelta 1530. Tasatunnilta 05z tämä kilowattinen asema jätti alleen taajuuden britit ja romanialaiset "Exitos 15-30 y 98.3 FM" kuulutuksin ja nousi vielä uudestaan idille reilu minuutti myöhemmin. Kyseessä oli ilmeisesti aseman kolmas kuuluminen Suomessa. Raportti asemalla palkittiin El Presidente Josa A. Martinezin mukavalla sähköpostivastauksella.   

1340     3.3.     0458-   +PTR: WWNA R Una, Aguadilla PR. Lattarirytmeillä komeasti, tässä kohtaa idi nirppasesti mutta "Aquadilla Dobleve-dobleve-ene-a" erottuu. Toinen idi sitten 0502z jälkeen ja kolmas vielä 0507z, joka loppuu sloganiin "La Estación de la Estrellas". JKZ/N
1400     3.3.     0501-   +PTR: WIDA Carolina PR. Paljon ei erotu, mutta kun ARS johdatteli, niin "...atraves de Vida mil cuatrocientos..." kumminkin. Muuten soitteli pillimusaa Windwardsin sataman valojen kera. Riittää lokaukseen, raportointiin ei. JKZ/N
1530     3.3.     0459-   +PTR: WUPR Exitos 1530, Utuado. Mikäs se siellä britin kera jinglaili. "Exitos quince-trenta, Las Noticias" -jingle ja perään puheella "Exitos 15-30 y 98.3 FM...". Kutsukirjaimet "dobleve-u-pe-erre" tulivat sitten 0501:20. Katsoin että pitääkö laittaa etelän boldaus, mutta Pohjois-Amerikan puolelta löytyi OSY/S:n lokaus tästä. JKZ/N
1550     3.3.     0501-   +PTR: WKFE Yauco. Sinkussa ei kehumista mutta "dobleve"-alkuiset kutsut puheessa ottivat korvaan ja vertailu //1490 WDEPiin tästäsi eli Radio Islan releointia oli ohjelmassa kuten MWLIST tietää. Tehoa listojen mukaan 250 W. JKZ/N

Kevään mielenkiintoisin keliyö oli Niihamassa maaliskuun 18. Yö alkoi Peru-kelillä puoliltaöin UTC, mutta auringonnousussa päästiin syvälle Keski-Amerikkaan. Normaalisti keskiaaltokeli Suomen suunnalta ylettyy Karibialle ja USA:n itärannikolle ja näiden "takana" Suomesta katsoen olevat alueet kuten Meksiko ja Keski-Amerikan maat jäävät pimentoon. Niinpä oikeastaan kaikkia Keski-Amerikan ei-saarivaltioiden asemia on Suomessa pidetty harvinaisuuksina.  

Aamun ensimmäinen yllätys löytyi monipuoliselta taajuudelta 1440. Jo mainitun Nicaraguan Maranathan lisäksi siinä kuului keleistä riippuen niin perulaisia, kolumbiaano kuin dommarikin. Nyt äänessä oli kuitenkin uusi tuttavuus Meksikosta. PSO tunnisti XEEST Ondas de Vidan Mexico Citystä jo live-kuuntelussa ja vihjasi aseman muille WhatsApp-ryhmässä. Vihjeen perusteella asema löytyikin puolen tusinan kuuntelijan SDR-tallenteilta. Niihamassa 04z tasatunti-idi erottui vaivoin, mutta tasan jälkeen kuului paremmin useita Ondas de Vida -idejä. XEEST kuului Niihamassa vielä toisenkin kerran pari päivää myöhemmin 21.3, jolloin myös MDK sen bongasi.

Suurin yllätys tuli kuitenkin Guatemalasta. Kun ARS lokasi taajuudella 1390 TGYC Radio Fe y Esperanzan Guatemala Citystä heikolla tasatunti-idillä, tutkin tasatunnin Niihaman tallenteelta. Ei kuulunut. Vasta kun JEÖ ja PUL lokasivat Fe y Esperanzan 0422z idillä, aloin kuunnella aamun myöhempiä tallenteita. Kävi ilmi, että Niihamassa keli oli parhaimmillaan vasta 0415-0420z välillä. Myös Radio Fe y Esperanza kuului tuolloin suorastaan hyvin ja onneksi puheohjelmasta erottui parikin selkeää asemakuulutusta.

Kaikkea ei voi saada, mutta mitähän Guatemalasta olisi irronnut, jos paras kuuluvuuspiikki olisi osunut tasatunnille? Nyt idattua tuli vain 1390 Fe y Esperanza ja helpoin guatemalainen 1570 Radio VEA. Näiden lisäksi Niihamassa kuului kuitenkin ainakin kaksi muuta potentiaalista guatemalalaista taajuuksilla 1270 ja 1360. Molemmilla taajuuksilla tuli kristillistä puheohjelmaa paikoin aivan luettavasti. Taajuuden 1270 espanjan seassa myös englannin sanoja viljellyt asema sopisi hyvin Guatemalan Radio Exclusivan formaattiin, jonka taustalta löytyy pastori Luis Fernando Solaresin  Ministerio de Motivación Cristiana ja Canal 27 TV-kanava. Taajuudella 1360 taas lähettää Radio Tic Tac - La Voz del Evangelio, joka ilmoittaa formaatikseen ”emisora cristiana 100% guatemalteca”. Höyläämisenkään jälkeen noilta ei kuitenkaan identifioivia detaljeja löytynyt.

1390     18.3.     0416-   +GTM: TGYC Radio Fe y Esperanza, Guatemala. Löytyipäs tältä useampikin idi. Ensin miehen lukemana kellonlyömältä 04.16:34z ja parhaiten kuuluva naisen lukema 04.17:15z. Tätä tuli kuunneltua pitkä pätkä 04z jälkeen, mutta idin kohtaan asti en päässyt ilman vinkkiä. Mies ja nainen juttelevat vuorotellen ja tulee suorastaan hyvin 0415-0420z välillä. 0422z idin kohdalla jo vähän heikommin. JKZ/N


1440     18.3.     0359-   +MEX: XEEST Ondas de Vida, Mexico City D.F. Tasan idistä erottuu paloja molemmilta sivukaistoilta. USB:llä "...de la Ciudad de Mexico. Esta es X-E-E-S-T" ja jatko "14-40 AM Ondas de Vida" paremmin LSB:llä. Taisi olla uusi mexicaano Niihamassa, mutta eihän tätä olisi ilman PSO:n vinkkiä WhatsApp-ryhmässä tullut edes kokeiltua. JKZ/N
1440     21.3.     0400-   MEX: XEEST Mexico City D.F. MDK/N

Etelä-Amerikka

Eniten uusia asemia kuului keväällä Etelä-Amerikasta. Enemmän tai vähemmän huonosti. Kärkimaita uusissa asemissa olivat Peru ja Kolumbia, mutta myös Andivaltiot Bolivia ja Ecuador tarjosivat uusia asemia.

Yhtä isoa keliä ei Kolumbiaan osunut, vaan sieltä tupsahteli uusia asemia kuuluville pitkin kevättalvea ja kevättä:

1130     4.3.     0447-       +CLM: HJQQ Mágica Radio Reloj, Pasto. "En Radio Reloj esta es la hora Mágica 11.47" oli idi pienellä yläsplitillä. Kolmas idattu kolumbialainen minulle tästä. Emisora Rio Mar taitaakin nykyään olla silent kun ei löydy listoista. JKZ/N
1270     27.1.     0632-     +CLM: HJTX W Radio, Bucaramanga. "Desde Dobleve Radio - Boogie Nights" inhottavalla nykivällä kaiulla biisien väliin, mikä vaikeutti luettavuutta. Puolelta jopa aikamerkki musan jäälle ja Boogie Nights -huokaus. Ei tosiaan lattarimusaa tällä vaan Boogie Nights -ajan rock/disco -hörhöilyä. Kuului Niihamassa parhaiten vasta 0630z jälkeen. JKZ/N
1320     26.1.     0621-     +CLM: HJNK Hope Radio Colombia, Palmira. Peesaillaan tämä Niihamankin tilastoihin. "Hope Radio Colombia se informa la hora... Por todos los canales oficiales de Hope Radio Colombia". JKZ/N
1390     1.4.     0259-       +CLM: HJFO La Voz de los Andes, Manizales. Varsin heikosti mutta helppohan tämä oli peesata PULin lokauksesta. Parhaiten tulee idin alku: "Escucha La Voz de los Andes 1390 kilohertz...". Toinen idi myös 0313z, mutta valitettavan alhainen ja puuroinen puheaudio johtuen myös toisesta asemasta, joka välillä nousee tämän kanssa kuulumaan. JKZ/N

Andeille kelit paranivat kevään edetessä. Bolivialaiset alkoivat tyypillisesti kuulua vasta huhtikuussa. Perusta kevät toi kuuluviin muutamia uusia aktivoituneita asemia kuten 1540 Radio Locenan Cuscosta, joka kevään mittaan kuului useana aamuna. Parhaita Peru-öitä oli jo Keski-Amerikan yhteydessä käsitelty 18.3. Yön huippunappaus oli tiettävästi ensi kertaa Suomessa kuulunut 1290 Éxito, La Oroya häiriöiseltä taajuudelta. Aamupuolen uutuus oli taajuuden 1430 La Nueva Universal Huancayosta, joka sittemmin kuului parina muunakin aamuna.

Ecuadorin kevään uutuus oli Radio SIRA, Ambato surkean roiskeisella taajuudella 1210. Maaliskuun 4. päivän aamuna se kuitenkin kuului sen verran hyvin, että pari idiä erottui 1215 britti Absolute Radion roiskeista huolimatta.

Bolivia-keli jatkui pitkälle toukokuulle ja tarjosi kaikki tutut La Pazin / El Alton asemat, mutta vähän myös uutta. Toukokuun 8. päivän keleillä taajuuden 1550 Radio Caranavi jäi ilman idiä tentatiiviseksi, mutta taajuudelta 1500 löytyi lopulta tiukan tallenteiden höyläyksen jälkeen yksi kirkas Radio Tawantinsuyo -idi 21.4. yöltä.

Vielä ennen kuin JPF & MDK talkoilivat Niihaman AM-antennin kesäteloille ukkosilta turvaan 21.5 ehti perulainen Radio Sol de Los Andes tehdä ensivisiitin Niihamassa erikoisella splittitaajuudellaan 1466,73 kHz. Se jäi AM-kauden 2021-2022 viimeiseksi uudeksi asemaksi Luhtaanrannassa.

1290     18.3.     0000-   +PRU: OBU4S Éxito, La Oroya . "91.7 FM 1290 AM El Poder de lo Nuestro. Exito" erottuu piippailun keskeltä isolla alasplitillä about 1289,84 kHz, joka täsmää MWLISTin offset-listaan. Vieressä 1300:lla ilmeinen perulainen risalla huminalähettimellä, joka kuului jo aiemminkin kevättalvella. JKZ/N
1430     18.3.     0402-   +PRU: O--4- La Nueva Universal, Huancayo. Kuului tosiaan jo tänä Guatemala-aamunakin nyt kun tiesi mitä hakea. Idi mm. tässä kohtaa. Alaspilitin kantoaalto tosin häiriköi. JKZ/N
1500     23.3.     0340-   +PRU: OCU4Q R Dios es Amor, Huancayo. Yläsplitillä n. 1500,17 tylsää puhetta. Samaan aikaan Huancayon toinen uutuus 1430 La Nueva Universal lujaa. JKZ/N
1540     24.2.     0513-   +PRU: Radio Lorena, Cusco. PULia peesaillen tämä kuulutteli Niihamassakin. JKZ/N
1590     9.4.     0200-0240  +PRU: O--7- Radio Checca, Checca, Provincia de Canas (Cusco). Peesaillaan tämä Niihamaankin. Ei olisi kyllä ilman apuja löytynyt. Kuului jo tasan 02z mutta kaksi heikkoa idiä löytyi vasta 02.35-02.36z. Niihamassa idejä löytynyt tänä keväänä usein hiukan myöhempään kuin "itäisemmillä" kuuntelijoilla. JKZ/N
1600     3.3.     0511-     +PRU: OBU4R R Nuevo Tiempo, Huancayo. Löytyi puertorico-jahdin sivutuotteena. JKZ/N
1210     4.3.     0500-     +EQA: HCJM6 Radio SIRA, Ambato. Hirveissä Absoluten roiskeissa alasplitillä mutta ennen loppumarsseja tulevista ideistä erottuu "Radio Sira - La Radio con corazón" ja "Radio Sira - El (himno?) de Ecuador". JKZ/N
1466.73     12.5.     2358-    +PRU: OAX7W R Sol de Los Andes, Juliaca. Tuli hetken suorastaan hyvin, mutta tallenne vaan alkaa kesken idin eli ekat sanat ovat "Sol de Los Andes" mutta sehän riittää. Pitkä pätkä mainoksia yli tasatunnin. Kiitokset vinkeistä ARS & TK. Eihän tämä peesaamatta olisi löytynyt. Useampikin idi löytyi sitten 00.37z pitkän mainosblokin lopuksi. JKZ/N
1500     21.4.     0217-   +BOL: CP--- Radio Comunitaria Tawantinsuyo, Laja (La Paz). Tältä kellonlyömältä vasta löytyi selkeä "Radio Tawantinsuyo" -idi Niihamassa. Tasaltakin kyllä kuuluu mutta id ei erotu. Soittelee panhuilumusaa vielä pitkään tasan jälkeen. Uusi boliviaano Niihamassakin. JKZ/N

JKZ