2024-03-25

INNOSTUIN UUDELLEEN DX-KUUNTELUSTA

Tänään sunnuntaina 18.2.2024 Tampereen DX kuuntelijat ry.n vuosikokous, johon uutena jäsenenä osallistuin. Vuosikokous oli mahtava kokemus kun moneen vuoteen en ole DX-kuuntelun saralla ollut mitenkään aktiivinen. Radioiden kanssa olen koko ikäni kuitenkin ns. leikkinyt. Radioharrastus alkoi kun oli noin 13 – 14 vuotias ja niin kuin monella muullakin se alkoi DX-kuuntelulla. Silloin vastaanottimet olivat vielä niitä vanhoja putkiradioita mutta nopeasti sitten sainkin oikean liikennevastaanottimen, sekin oli putkiradio, silloin alkoi tuntumaan että tämä on juuri minulle sopiva harrastus. 

Liikennevastaanottimesta tietysti kuului paljon muutakin kuin BC- asemia oli mm. rannikkoradioasemia, jotka välittivät puheluita laivalta maihin. Näitä asemia tulikin ahkerasti kuuneltua BC-asemien rinnalla. Radioamatööriharrastus silloin oli hyvinkin ohjattua piti olla CW-taidot ym. ja amatööritutkinto jäikin sitten haaveeksi mutta kaikenlainen kuuntelu vei nuoren pojan ajasta hirmusen ajan. Suomen DX-liittoon tuli sitten liityttyä ja sain silloin jäsennumeroksi 4387, joka nyt seuraa minua kun liityin uudelleen vuoden alusta SDXL:n jäseneksi. Samalla kerralla sitten otin yhteyttä myös TreDXKiin, joka vaikutti aktiiviselta paikalliskerholta. Vuosikokouksessa olikin useita harrastajia, jotka olivat käyneet saman polun. Tänään DX-kuuntelu on tullut aivan erilaiseksi - nyt pääset käyttämään etäasemia tietokoneella ja näin kaupungissa asuvan ei tarvitse välittää häiriöistä niinkään kun etäasemat ovat usein kaukana kaupunkien ulkopuolella. Myöskin asemien tunnistaminen on helpottunut huomattavasti netin tultua sieltä saa helposti ja nopeasti tiedot asemasta. 

Harmittavaista vaan kun nuoret eivät enää ole kiinnostuneet niinkään DX-kuuntelusta, onhan heillä monet eri laitteet millä pääsee helposti kuuntelemaan mitä vaan kukakin haluaa. Nyt kun itse olen 62-vuotias niin olen ihan töpinöissäni kun ruuvailen etäasemia ja tutkin nykyistä kuunteluraporttien teko-ohjeita yms. Nyt onkin paljon sellaisia aloittelijan kysymyksiä, jotka liittyvät paljolti SDR-radioihin ja netinkäyttöön kuuntelussa. Jos joku on innostunut asiasta, niin ei muuta kuin mukaan vaan…Hyvät kevään odotukset kaikille ja kokeilkaapa kuunella netin ylitse etäasemia - saatat taas innostua asiasta… 

Tomi Liukkonen SDXL jäsen 4387