2024-03-25

WRTH 2024 – kirjan paluu, ehkä

*** World Radio TV Handbook vol 78. Radio Data Center Gmbh/ISBN 978-3-9825017-1-0. 818 s. 49 euroa. ***

Vuosi sitten kirjoitin mustan arvion vuoden 2023 World Radio TV Handbook-kirjasta. Se oli melkoisen surkea esitys. Kuluneena talvena ilmestynyt 78. vuosikerta 2024 on parantunut, mutta jättää yhä epäilyksiä ”dx-kuuntelijan raamatun” tulevaisuudesta.

World Radio TV Handbook ajautui vaikeuksiin 2023, kun brittiläinen kustantaja ilmoitti, ettei pysty enää jatkamaan kirjan julkaisemista. Hätiin ilmestyi saksalaisen Günter Lorenzin kustantamo Radio Data Center, joka sai lopulta kirjan aikaan pari kuukautta normaalista myöhässä. Pikavauhdilla toimitettu kirja oli huono ja täynnä puutteita sekä virheitä. Se kelpasi lähinnä kirjahyllyllä entisten jatkeeksi.

Vuosikerta 2024 on selvästi parantunut hätäpainoksesta. Lopun taajuusluetteloiden puutteet on korjattu ja tiedot ajantasaistettu niin hyvin, että kirjasta on oikeasti ollut hyötyä kuuntelutilanteessa. Radioasemien kutsut on otettu takaisin, mutta vain maakohtaisiin asemaluetteloihin. Siellä on nyt myös asemien käyttämiä iskulauseita ja sloganeita, jotka ovat samoin pari kertaa auttaneet asemien tunnistuksessa.

Vuoden 2024 kirjaan on saatu hyvin mukaan kelikatsauksia, asemaesittelyjä sekä laitearvosteluja. Eurooppalaiset tuotteet ovat tietty hyvin esillä. Kirjan esipuheessa toimittajat Günter Lorenz ja Oliver Schmidt sanovat ottaneensa vastaan edellisen painoksen saaman kritiikin, ja näin onkin tehty. Tuloksena on 818 sivua radioasiaa, kun viimeisessä brittipainoksessa 2022 oli 674 sivua. Huomattavasti kasvanut sivumäärä koostuu FM-asemista, jotka on nyt listattu aiempaa kattavammin.

Yhtä kuitenkin puuttuu eli maakohtaisia asemien referenssitietoja. Ne oli brittieditioissa huolellisesti tehty, ja tietojen hankkimiseen ja tarkistamiseen oli käytetty huomattavasti aikaa. Niistä oli todella toisinaan hyötyä etsittäessä tietoa jonkin maan erikoisesta pikkuasemasta. Ilman näitä referenssitietoja saksalainen WRTH on enemmän taajuusluettelo. Kirja luo nyt vaikutelman, että se houkuttelee käyttämään RDS-kustantamon sähköisiä tietokantoja MWLIST.ORG ja FMLIST.ORG. Kirjaa lukiessa onkin taas pakko kysyä kuinka kauan saksalaisetkaan enää julkaisevat painettua WRTH-kirjaa.

Toistaiseksi parhaat WRTH-kirjat tulivat Britanniasta. Saksalaiset eivät parantuneesta yrityksestä huolimatta ole päässeet samaan. Mutta sen verran hyvä oli vuosikerta 2024, että varmaan jatkossakin WRTH pääsee entisten jatkeeksi, minulla nyt 53. kerran.

JORMA MÄNTYLÄ