2024-03-25

Uutta FM-vastaanottimien etäohjauksessa – FM-DX Webserver

Avoimen radion yhteisön kehitystyö FM-vastaanottimien etäohjausta varten on ollut hyvin intensiivistä ja nopeaa viime aikoina. Erityisesti TEF668x-piireihin pohjautuvien vastaanottimien suuri suosio on luonut tarpeen luoda uusi vastaanottimien etäohjaustapa ja etäohjausverkko. Onko kyseessä vain uusi Globaltunersin klooni, vai mistä oikein on kyse? Siitä otetaan selvää tässä artikkelissa.

 

Ohjelmistoradioiden aikakaudella vastaanottimien etäkäyttö on selvästi yleistynyt ja eri tyyppisille SDR-vastaanottimille on kehitetty useampia etäkäyttötapoja. Airspyllä on Spyserverit, SDR Consolella on oma serverinsä, selainpohjaiseen käyttöön on kehitetty OpenWebRX ja viimeisimpänä myös SDRplayn oma SDRconnect tukee etäkäyttöä. Keskipitkien ja lyhyaaltoasemien kuunteluun soveltuvia etäradioverkkoja on ainakin kolme erilaista vielä lisää. Painopiste on ollut siis erityisesti SDR-vastaanottimien etäkäyttöön, mutta mitä järjestelmiä on ollut kytkeä tavallisempia radioita etäkäytettäväksi? Vastaus on tähän, että onhan meillä ollut perinteinen Globaltuners, hyvin monen tyyppisille vastaanottimille tarkoitettu etäradioverkko, mutta eipä sitten juuri muita vaihtoehtoja. Tähän saumaan iskee FM-DX Webserver.

Mikä on FM-DX Webserver?

FM-DX Webserver on monialustainen web-palvelin, joka on suunniteltu FMDX-kuuntelijoille, jotka haluavat ohjata TEF668x/XDR-vastaanottimiaan web-käyttöliittymän kautta. FM-DX Webserverin kehittäjä on 26-vuotias käyttöliittymäsuunnittelija Marek Farkaš. Ohjelmiston kehitys on ollut hyvin nopeaa, sillä sitä on kehitetty aktiivisesti vasta vain parisen kuukautta. Uusia ideoita ja ominaisuuksia voi tulla hyvinkin nopeasti.

 

Konsepti on tähän mennessä perustunut xdrd-serveriin, jonka on kehittänyt Konrad Kosmatka TCP- serveriksi XDR-I2C-modifioiduille Sonyn XDR-F1HD virittimille. Hänen XDR-GTK:nsa on ollut hyvin yleisesti tunnettu XDR:ien ohjausohjelma ja se onkin saavuttanut lähes de-facto standardin maineen. Mielenkiintoista on, että xdrd-serverin kautta voi useampia XDR-GTK:n instansseja eri tietokoneilla kytkeä ohjaamaan samaa vastaanotinta samaan aikaan. Yksi näistä xdrd-serverille kytkeytyvistä clienteistä eli asiakasohjelmistoista voi olla FM-DX Webserver, jolloin täysi vastaanottimen etäkäyttö saadaan mahdolliseksi selaimen kautta miltä tahansa nettiin kytketyltä tietokoneelta. Suora kytkentätapakin COM-portin kautta ilman xdrd:tä on tullut aivan äskettäin FM-DX Webserverin asetuksiin valittavaksi, mutta toistaiseksi vasta vain TEF-valmisradioiden käyttäjät ovat raportoineet sen toimivuudesta. Arduino-korttiradioillekin tämä pyritään saamaan toimivaksi, mutta xdrd lienee muutenkin toimivampi käyttötapa erilllisen numeronäytön puuttuessa.

Vastaanottimen ääni ja serverin konfigurointi

Audio eli vastaanottimen ääni ja sen toimivuus on olennainen osa etäradion käyttökokemusta. Audio on FM-DX Webserverille sisäänrakennettuna niin, että mitään erillisiä äänen striimausohjelmistoja ei koneelle tarvitse asentaa, eikä portteja konfiguroida. MP3-aänistriimin laatu on asetettavissa välille 64 … 320 kbps. Audioviive (latency) on hyvin lyhyt. Se on todennäköisesti hyvin samaa luokkaa verrattuna perinteiseen parhaimpana pidettyyn Unreal-striimaukseen, mutta vertailtu tätä ei ole.


Kaikki data FM-DX Webserveriltä ml. audio välitetään yhden portin kautta, joka pitää avata ja edelleenohjata käytetylle radion isäntätietokoneelle nettiyhteyden päätelaitteesta, kun oman radionsa haluaa etäkäytettäväksi. Julkinen IP-osoite siis tähänkin etäkäyttöön tarvitaan. Jos sitä ei ole, on olemassa toki monimutkaisempia tapoja, joilla vastaanottimen voi yrittää saada onlineen.

 

Pystyttämänsä FM-DX Webserverin voi asettaa näkyväksi kartalle kaikkien käytettäväksi vapaaseen käyttöön, mutta sen voi jättää kokonaan vain omaan käyttöönsä. Kartta ja listaus verkon julkisesti käytettävissä olevista radioista on osoitteessa list.fmdx.pl. Vastaanottimen ohjausoikeudet voi myös rajoittaa salasanan taakse tai vastaanottimen voi lukita kokonaan, jolloin vain admin-käyttäjä pystyy sitä käyttämään.

Tuetut vastaanottimet

Varsinainen tuki FM-DX Webserverillä on TEF668x/XDR-vastaanottimille, mutta sen kanssa pystyy käyttämään mitä tahansa vastaanotinta, joka on XDR-GTK:n kanssa yhteensopiva. Siksi on nähty jo innovaatioita, millä tähän etäradioverkkoon on saatu käytettäväksi muitakin vastaanottimia. Lucas Gallone Lyonin seudulta Ranskasta keksi käyttää SDRSharp.XDR-pluginiä SDR#:lle, jolla sai Airspy HF+:n toimimaan FM-DX Webserverin kanssa. Tämän pluginin on tehnyt Mitja Kocjančič (veso266). Lucaksen Airspy oli samalla ensimmäinen julkinen serveri tämän etäradioverkon kartalla Ranskasta helmikuun lopussa 2024. Tämän artikkelin kirjoittaja myös innostui lisäämään Technicsin vastaanottimilleen XDR-ohjausprotokollatuen, ja sai tälllä tavalla nekin yhteensopivaksi XDR-GTK:n ja FM-DX Webserverin kanssa. Ensimmäinen suomalainen etäradio FM-DX Webserverin kartalla näkyi 8.3.2024, mutta vastaanottimena ei ollut siis XDR, eikä TEF, vaan vanha kunnon Technics ST-GT630!

 

FMDX Webserverin julkisesti käytettävissä olevat serverit kartalla

FM-DX Webserveriverkon käytettävissä olevat julkiset serverit näkyvät kartalla osoitteessa list.fmdx.pl

Käyttökokemus erinomainen

FM-DX Webserverin käyttöliittymä on hyvin miellyttävä ja yksinkertainen. Se sisältää lähes kaiken oleellisen, mutta ei juurikaan mitään turhaa. Tuntuma on todella hyvä niin PC:llä kuin puhelimen selaimellakin käytettynä. Käytettävyydeltään se on selkeästi parempi kuin Globaltunersin nykyinen HTML5:lla toteutettu v3 käyttöliittymä, ehkä jopa myös parempi kuin Globaltunersin aiempi ”Modern skin”, joka oli toteutettu Flashillä. Viimeksi mainittu yritti jäljitellä ulkoasultaan perinteisen liikennevastaanottimen etumaskia, kun taas FM-DX Webserver ei sitä edes yritäkään. Teknisesti FM-DX Webserverin toteutus perustuu JavaScriptiin. Sovellusta ajetaan Node.js ympäristössä.

 

FMDX Webserverin käyttöliittymä

Käyttöliittymä on yksinkertainen ja selkeä. Asemalogojen näkyminen ei ole vielä FM-DX Webserverin virallinen ominaisuus, tämän laajennuksen on sunnitellut ja kehittänyt Ivan Cholakov NO2CW.

Pöytäkonetta käyttäessä perinteistä viritysnuppia ei juuri kaipaa, sillä taajuutta voi vaihdella etäradiosta monipuolisesti hiiren rullalla tai nuolinäppäimillä. Hiirellä saa taajuuden vaihtumaan megahertsin välein, jos pitää Ctrl-näppäimen pohjassa. Vastaavasti Shift eli vaihtonäppäimen pohjassa pitäen saa taajuuden vaihdon 10 kHz välein. Pelkästään näppäimistöä käyttäen jälkimmäinen onnistuu ylä/alanuolella taajuutta vaihtaen. Taajuuden suorasyöttö on monesti tärkeimpiä taajuuden vaihtotapoja, erityisesti tämä korostuu puhelimella käytettynä. Asetuksissa on mahdollisuus valita, että taajuuden suorasyötössä ei tarvitse näppäillä desimaalipistettä. Puhelinoptimoidussa näkymässä on 100 kHz alas/ylös painikkeet suorasyöttökentän vasemmalla ja oikealla puolella. RDS:n AF-tiedot ovat myös klikattavia, joista rinnakkaistaajuuksien kuuluvuutta voi tarkistella. ”Elävyyttä” taajuuksien virittelyyn tuo signaalin voimakkuuslukema, joka näkyy sekä numerona että oikealta vasemmalle liukuvana graafisena esityksenä, kuten XDR-GTK:llakin.

 

FMDX Webserverin käyttöliittymä puhelimella

Koko sivu ei mahdu kerralla puhelimen näytölle, mutta keskeinen osa käyttöliittymää näkyy ja on käytettävissä hyvin. Esimerkissä Slovakian Radio Regina Stred Tsekin eteläosassa sijaitsevan Znojmon kaupungissa olevan etävastaanottimen kautta.

Kattava RDS ja integroidut lisäominaisuudet

FM-DX Webserverin erinomaiseen käyttökokemukseen vaikuttaa varmasti myös kattavien RDS-tietojen näkyminen ja jo muista apuohjelmista tuttujen lisäominaisuuksien integrointi suoraan käyttöliittymään. Ilman StationListin käyttöä ohjaussivulle nimittäin tulee näkyviin kuuluvan lähettimen tiedot: aseman nimi, lähetinpaikka, maakoodi, teho, polarisaatio, etäisyys ja suunta. Tai ainakin ohjelmiston algoritmilla tähän pyritään – aina ei lähettimen arvaus mene kuitenkaan oikein silloin kun vaihtoehtoja on useampia. Esimerkkinä tästä on paikallisesti Iskelmän Kehräsaaren SFN-lähetin (Single Frequency Network), eli lähetin, joka lähettää 50 watilla samalla taajuudella Sorilan varsinaisen lähettimen kanssa. Kehräsaari, joka aloittaessaan lähetti erilaisella PS-koodilla, ei todistetusti kuulu 8 km päässä etelään, vaan taajuudella kuuluva on 19 km päästä 6 kW lähetin. FM-DX Webserver ”tunnistaa” kuuluvaksi kuitenkin Kehräsaaren …

 

Niinikään StationLististä tuttu ominaisuus, vastaanotetun RDS:n pikakopiointi leikepöydälle klikkaamalla tiettyä ruudun elementtiä, toimii myös FM-DX Webserverin ohjaussivulla. Siinä missä StationListin RDS-ikkunassa PS-koodia klikkaamalla saa kaikki RDS-tiedot kopioitumaan kerralla, on FM-DX Webserverillä tämä toiminto hajautettu useammaksi. PS-koodia klikkaamalla kopioituu leikepöydälle taajuus, PI, PS ja signaalin voimakkuustieto. Radiotekstiä klikkaamalla kopioituu pelkästään radioteksti ja päätellyn lähettimen tietoja klikkaamalla saadaan leikepöydälle siirtymään lähettimen listatiedot täydennettynä etäisyystiedolla. PI-koodia klikkaamalla avautuu uuteen välilehteen kätevästi maps.fmdx.pl, joka näyttää kartalla kyseisen taajuuden/PI-koodin lähettimet sekä vastaanottimen paikan ja suoran signaalireitin.

Keskustelu muiden käyttäjien kanssa

Koska jokainen FM-DX Webserverin kuuntelija saa kuultavakseen radiolta saman audion kuin muutkin käyttäjät – kyseessähän ei ole SDR, on luontevaa, että käyttöliittymästä löytyy myös mahdollisuus yksinkertaiseen chat-keskusteluun. Erona Globaltunersiin se ei kuitenkaan ole suoraan näkyvissä käyttönäkymässä, vaan erillinen ikkuna sitä varten aukeaa chätti-painikkeesta. Tämä saattaa nostaa rimaa sanaisen arkun aukaisemiseen muille samanaikaisille käyttäjille. Käyttäjänimi määritellään chätti-ikkunassa, ja sen voi vaihtaa lennosta. Vertailun vuoksi Globaltuners on keskitetty järjestelmä, jossa jokainen radio toimii ”solmuna” (node), ja palvelun käyttöön tarvitaan tunnukset, eikä käyttäjänimeä voi vaihdella yksittäisen radion käytössä. Jokainen FM-DX Webserver toimii täysin itsenäisesti.

 

FMDX Webserverin chat-ikkuna

FM-DX Webserverin keskusteluikkuna aukeaa vasta erikseen chat-painikkeesta, ja silloin varsinainen käyttönäkymä jää taka-alalle.

Vaihtoehto Globaltunersille

FM-DX Webserver on saavuttanut hyvin lyhyessä ajassa suuren suosion. Sen julkisessa etäradioverkossa on ollut jo yli 40 vastaanotinta. Eli suunnilleen saman verran tai usein jopa selvästi enemmän kuin on ollut Globaltunersin kautta vastaanottimia käytettävänä viime vuosina. Suurin osa Globaltunersin vastaanottimista ei edes kelpaa FMDX-kuunteluun. Voidaan sanoa perustellusti, että tällä hetkellä jo FM-DX Webserver näyttäisi olevan Globaltunersia toimivampi systeemi FMDX-vastaanottimien etäkäyttöön. Jos Globaltuners jossain vaiheessa loppuu, on joka tapauksessa hyvä, että nyt on varteenotettava vaihtoehto sille olemassa.

 

Käykääpä ihmeessä kokeilemassa. Kannattaa kuitenkin muistaa toimia etäradioiden netiketin mukaisesti. FM-DX Webserverin ohjaussivulta näkee, onko muita käyttäjiä paikalla. Tarjolla on monia mielenkiintoisia vastaanottimia eri puolilta Eurooppaa ja kaukaisimmat ovat olleet Chilestä, Yhdysvaltain Miamista, ja viimeisimpänä Melbournesta Australiasta. Pitää muistaa, että tässäkin verkossa yksittäiset kuuntelijat jakavat vastaanottimiaan ystävällisesti muiden käyttöön, niitä ei pidä ottaa itsestään selvyytenä. Valikoima vaihtelee koko ajan. Osa saattaa olla vain lyhyitä testejä, tai käytettävissä vain silloin tällöin. Toivottavasti uudessa etäradioverkossa tulee olemaan useita pitkäaikaisia vastaanottimia kuuntelijoiden iloksi ja jotta uudella etäradiosysteemillä on jatkuvuutta tulevaisuuteen. Avoimen radion yhteisön viimeisimmistä uutisista pysyy parhaiten mukana liittymällä Discordin OpenRadio Community -ryhmään, liittymislinkki siihen on projektin Github-sivulla. Kiitokset Marekille intensiivisestä työstä FMDX Web serverin kehittämisessä ja kiitokset avoimen radion yhteisön TEF-kehittäjille. Tietenkin kiitokset Konradille XDR-GTK:sta ja xdrd:stä, sillä ilman niitä nykyistä systeemiä ei olisi olemassa. Kiitokset myös kaikille kuuntelijoille, jotka jakavat vastaanottimiaan tässä etäradioverkossa!


https://list.fmdx.pl/


https://github.com/NoobishSVK/fm-dx-webserver/


https://github.com/veso266/SDRSharp.XDR/

 

FM-DX Webserverin asennus Linuxiin 

 

Plussat ja miinukset

 

+ Yksinkertainen ja selkeä käyttöliittymä

+ Näyttää RDS-tiedot hyvin monipuolisesti ja kattavasti

+ Lyhyt audioviive (latency)

+ Vastaanotetun RDS:n ja tunnistetun aseman tietojen helppo kopiointi leikepöydälle

+ Mahdollisuus taajuuden suorasyöttöön ilman desimaalipistettä

+ Signaalin voimakkuus numerotiedon lisäksi SDR:n vesiputousnäyttöä vastaavana graafina


- Serverikone vaatii toimiakseen riittävän uuden Node.js:n, joten ei voi käyttää vanhoilla koneilla

- Serveri tekee vain hyvin suppeaa käyttölokia, eikä se edes tallennu automaattisesti tiedostoon

- Etäkäyttäjällä on mahdollisuus StationListin käyttöön vain, jos tietää serverikoneelta SRCP:n UDP-portin ja se on auki nettiin (ts. serverikoneella pyörii xdrd:n lisäksi myös XDR-GTK) tai jos käyttäjällä on suoraan pääsy serverikoneen xdrd:lle XDR-GTK:lla (tarvitaan ip-osoite-, portti- ja salasanatiedot); käytetyn selaimen kautta ei ole tarjolla SRCP-porttia

 

 

FM-DX-console
FM-DX Webserverin käyttöön on kehitetty myös konsolisovellus, sen kehittäjä on Mark de Bruijn (bkram).

Marko Weck (MWE), Lempäälä