2024-03-25

PJ Pärisee 1/2024

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin 18.2.2024 ja minut valittiin jatkamaan yhdistyksen puheenjohtajana. Vuosi sitten minut valittiin ensimmäisen kerran tähän tehtävään. Voin tässä hieman esittäytyä ja kertoa muutamia taustatietoja, koska kaikki eivät ole minua kokouksissa tavanneet ja tällä palstalla voi olla muitakin lukijoita. Olen asunut Tampereella syksystä 2004 lähtien, mutta lähtöisin olen hämäläinen tai nykyisin pirkanmaalainen, syntynyt Kuhmalahdella ja koulut käynyt Hämeenkyrössä. Ensimmäiset parkaisut tapahtuivat kuitenkin Tampereella Marian sairaalassa. DX-kuuntelua olen harrastanut vuodesta 1974 ja 50 vuotta harrastetta tuli siten tämän vuoden alussa täyteen. Kuuntelu on ollut pääasiassa peditionmuotoista ja raportointi suhteellisen vähäistä. Nyt kun jäin eläkkeelle viime heinäkuun alussa niin raportointiin riittää paremmin aikaa.

Vuoden 2023 vuosikokouksessa yhdistyksen johtokunnalle annettiin tehtäväksi käynnistää yhdistyksen sääntöjen päivitys asioiden selkiyttämiseksi. Päivitystarve oli ilmeinen, sillä alkuperäiset säännöt olivat vuodelta 1973 kun yhdistys oli perustettu ja niihin oli tehty pieniä muutoksia vuonna 1978. Sen jälkeen sääntöjä ei ole muutettu. Vuonna 1989 on säädetty myös uusi yhdistyslaki. Sääntöjen uudistaminen vuonna 2023 alkoi samoihin aikoihin kun myös Suomen DX-Liitto ry muutti omia sääntöjään.

Nyt vuoden 2024 vuosikokouksessa yhdistyksen uudet säännöt sitten vahvistettiin varsin vilkkaan keskustelun päätteeksi lähes sellaisenaan johtokunnan esityksen mukaisina. Lähtökohtana uusien sääntöjen laatimisessa oli laatia suppeat säännöt yhdistyksen toiminnan laajuus huomioon ottaen, kun toimintaan sovelletaan joka tapauksessa yhdistyslain säädöksiä, mikäli säännöissä ei ole toisin määrätty. Lisäksi yhdistyslaissa on erityisesti säädetty ne asiat, mitä säännöissä on mainittava. Patentti- ja rekisterihallitus tarkastaa vielä uudet säännöt ennen niiden merkitsemistä rekisteriin.

Vuosikokouksen hyväksymissä säännöissä on muutamia keskeisiä kohtia, joita on muutettu aikaisempaan verrattuna ja joita otan tässä esille. Yhdistyksen jäsenet ovat yhdistyksen toiminnan perusta ja yhdistyksen jäsenyyttä koskevaa kohtaa on säännöissä muutettu siten, että jäseneksi voidaan hyväksyä myös sellaisia dx-kuuntelijoita, jotka eivät kuulu jäseninä Suomen DX-Liittoon. Tämä ei aiheuta muutosta kuitenkaan siihen, että yhdistys toimii edelleen myös Suomen DX-Liiton paikallisosastona. Yhdistyksen jäseniksi voidaan hyväksyä sekä yhdistyksen toimialueella että sen ulkopuolella asuvat DX-kuuntelun harrastajat. Alkuperäisten sääntöjen mukaan jäsenet eivät suorittaneet yhdistykselle jäsenmaksua. Uusien sääntöjen mukaan jäseniltä voidaan periä hallituksen määräämää jäsenmaksua. Tällä hetkellä tarvetta jäsenmaksujen perimiselle ei kuitenkaan ole. Sääntöihin on lisätty mahdollisuus osallistua vuosikokoukseen tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla. Lisäksi on tehty pienempiä muutoksia.

Vielä yksi keskeinen muutos on vuosikokoukseen kutsumistapa. Sääntöjen mukaan kokous kutsutaan koolle Suomen DX-Liiton jäsenlehdessä ja jäsenille lähetettävällä sähköpostilla. Tällä hetkellä kaikkien jäsenien sähköpostiosoitteet eivät välttämättä ole yhdistyksen hallituksen tiedossa. Sen vuoksi hallituksen tehtävänä on tältä osin tarpeen päivittää yhdistyksen jäsenluettelo, johon merkitään myös jäsenen sähköpostiosoite, johon kokouskutsu ja muut mahdolliset viestit voidaan lähettää. Tässä yhteydessä voin jo antaa jäsenille ohjeen ilmoittaa sähköpostiosoitteensa mikäli haluaa jatkaa yhdistyksen jäsenenä.

Jorma Huuhtanen