2024-03-25

Intian ihmeitä

Jorma Mäntylä, Kangasala

Intia on noussut 1,43 miljardin väkiluvullaan maailman suurimmaksi maaksi. Jättiläisvaltio on muuttunut aivan toisenlaiseksi viime 30 vuoden aikana, ja radiotoiminta siinä ohessa niin, että se kuuluu ja näkyy myös Suomessa. Dx-väen kannattaa seurata tarkkaan mitä Intiassa tapahtuu.

Vielä 1990-luvulla Intia oli radioaalloilla kuin kiveen hakattu All India Radio, Britannian entisen siirtomaan ainoa radioyhtiö. Keskiaalloilla ja 60 sekä 90 metrin tropiikkiaalloilla asemat aloittivat lähetyksensä 00.25UTC tunnusmusiikilla, paikalliskuulutuksella sekä aamu-uutisilla 00.30. Iltapäivisin asemat nousivat uudelleen kuuluville soitellen tunnin mittaisia sitar-biisejä sekä uutisoiden puolelta ensin englanniksi ja sitten hindiksi tai paikallismurteilla. Päivän pääuutislähetys oli englanniksi 15.30UTC, minkä jälkeen seurasivat hindinkieliset uutiset ja paikalliskuulutus 16.00. Lähetykset päättyivät 17.30 ensin englanninkielisiin ja sitten hindinkielisiin uutisiin 17.40.

Muutokset alkoivat 1996, kun Intian kansanpuolue BJP nousi maan suurimmaksi puolueeksi. Intiaa itsenäistymisestä vuodesta 1947 hallinnut Kongressipuolue jäi syrjään. Se on Britannian työväenpuolueen kaltainen demaripuolue. BJP on hindunationalistinen konservatiivipuolue, hyvin erikoinen ja kriitikoiden mielestä äärinationalistinen ja jyrkästi islaminvastainen.

FM-läpimurto

Ensi töikseen BJP mursi All India Radion monopolin. Yksityisiä FM-asemia luvitettiin vaiheittain 2001 ja 2005. Niiden kuulijamäärät kääntyivät nopeaan nousuun ja 2010-luvulla enemmistö intialaisista suosi FM-radiota. Bollywood-viihdemusiikki kävi hyvin kaupan neitseellisillä radiomarkkinoilla. Kilpailutilanteeseen joutunut AIR vastasi tähän siirtämällä musiikkiviihdekanava Vividh Bharatin FM-aalloille. Se onkin tuottanut tulosta, ja Vividh Bharati on Intian suosituimpia radiokanavia. Dx-kuuntelijat huomasivat muutoksen, kun Vividh Bharatin Delhin päätaajuus 1368 kHz tyhjeni FM-siirtymän myötä.

Yksityiset radiot ovat kasvaneet nopeasti. Suurimmat ovat valtakunnalliset ketjut Red FM 93.5, Radio Mirchi 98.3, Radio City 91.1, Big FM 92.7 ja Fever 104 FM. Muutamat ovat kasvaneet niin suuriksi, että ne ovat levittäytyneet ulkomaille, ja erityisesti Lähi-itään, jossa työskentelee miljoonia intialaisia siirtotyöläisiä. Radio Keralam 1476 kHz on Mirchin omistuksessa. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on paljon intialaisia etnisiä asemia, jotka ovat intialaisomistuksessa.


Intian yksityisiä radiomarkkinoita on Suomessa vaikea käsittää. Jos asema saa yhden prosentin kuulijaosuuden, se tarkoittaa 14 miljoonaa kuulijaa ja mainosrupioita kilisee mukavasti kassaan. Viime vuonna radioiden mainosmyynti oli 21 miljardia rupiaa eli 230 miljoonaa euroa. Se on lähellä julkisen radio ja TV-yhtiö Prasar Bharatin liikevaihtoa, joka oli 28 miljardia rupiaa. Vertailun vuoksi, Suomessa käytettiin radiomainontaan 71 miljoonaa euroa vuonna 2022. Suomen 5,5 miljoonaa asukasta on 0,36 prosenttia Intian väestöstä.

Hindut ensin

Intian BJP-puolueen vaikutus on 30 vuodessa ollut valtava. Ensin dx-kuuntelijat ihmettelivät kaupunkien nimien vaihdoksia. Benaresista tuli Varanasi, Kalkutasta Kolkata, Bombaysta Mumbai ja Trivandrumista Thiruvananthapuram. AIR Madras 720 kHz on nykyään Akashvani Madurai.

Muutoksia BJP-puolue perusteli halulla irtautua britti-imperialistien antamista nimistä. Palataan alkuperäisiin hindulaisperäisiin nimiin.

Pian Intian uusi hallinto kävi käsiksi All India Radioon. Ohjelmakaavioita muutettiin 2010-luvulla. Perinteinen pääuutislähetys 15.30UTC on nyt hindiksi, ja englanninkieliset uutiset tulevat sen jälkeen. Päivän viimeinen uutislähetys 17.30 on ensin hindiksi, ja vasta sen jälkeen tulevat aivan viimeisenä englanninkieliset uutiset ennen lopetusta 17.40UTC.

Hindut ensin, muut heidän jälkeensä. Yöksi yhtiö sulkee yhä 140 keskiaaltoasemaansa ja lähetykset alkavat entiseen tapaan tunnussävelellä 00.25UTC. Radion tunnussävelen on muuten säveltänyt tsekkiläinen musiikkitieteilijä ja säveltäjä Walter Kauffmann, joka pakeni vuonna 1934 Intiaan natsien vainoja. Hän työskenteli All India Radion musiikkipäällikkönä, kun radio perustettiin vuonna 1936. Siitä lähtien miljoonat intialaiset ovat heränneet aamuisin Kauffmannin säveliin.

BJP-puolue organisoi uudelleen myös valtiollisen radion hallinnon. Radioyhtiö All India Radio ja tv-yhtiö Doordarshan yhdistettiin julkiseksi yleisradioyhtiöksi Prasar Bharati, joka jaettiin kahteen, radioon ja televisioon. Radioyksikön nimeksi muutettiin viime vuonna Akashvani. Se tarkoittaa suomeksi taivaalta kuuluvaa ääntä. Kun radio perustettiin 1936, nimen All India Radio piti viitata koko Intiaa yhdistävään radioon. Pakottamalla käyttöön otetulla uudella hindinkielisellä nimellä viitataan siihen kuka maassa määrää.

Julkisuutta ja markkinointia ajatellen nimenmuutos oli tyhmä ja tuo mieleen Suomen postin epäonnistuneen muuttamisen Itellaksi. Posti on lähes 400 vuotta vanha brändi, kuten All India Radio oli 88 vuoden ikäinen ja kaikkialla tunnettu. Mutta kansalliskiihko ohjaa BJP-puoluetta.

Islamin vastaisuus on samoin BJP:n kantava aate. Sitä on sovellettu myös radioon. Intian itsenäistyessä 1947 islamilaiset alueet erotettiin Pakistaniksi. Poikkeuksen muodosti Kashmir, vaikka 90% väestöstä siellä on muslimeja. Kashmirin maharadža Hari Singh oli kuitenkin hindu ja hän halusi osaksi Intiaa. Siksi Kashmirista on käyty Pakistanin kanssa pari sotaa. Muslimienemmistön lepyttämiseksi alueelle ja sen radioasemalle annettiin autonomia. Radioasemat olivat Radio Kashmir Jammu 990 kHz ja Radio Kashmir Srinagar 1116 kHz. Niillä oli AIR:n sisällä autonomia. Asemien nimiksi muutettiin 1990-luvulla AIR Jammu ja AIR Srinagar. Viimeisen nimenvaihdoksen jälkeen ne ovat nyt Akashvani Jammu ja Akashvani Srinagar. Vuonna 2019 Jammun ja Kashmirin autonomia poistettiin Intian perustuslaista ja Intian korkein oikeus vahvisti päätöksen joulukuussa 2023. 


Periaate on: hindut ensin, muut heidän jälkeensä. Tässä BJP pelaa vaarallista peliä, sillä Intian väestöstä on muslimeja 17% eli noin 200 miljoonaa.

Nykyintian radio

Mitäpä Intiassa jatkossa tapahtuu? Maa kulkee hyvin omaa tietään, ja suuruutensa takia sen ei tarvitse kuunnella muita. Se esimerkiksi käy kauppaa Venäjän kanssa EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteista välittämättä, ja hyötyy siitä. Talouden kasvuvauhti on kova, vaikka siirtomaavallan takia lähtöasetelmat olivat heikot. Niinpä maan bruttokansantuote on vasta viime vuonna ohittanut entisen siirtomaaisännän Britannian. Intiassa on siis 1,43 miljardia asukasta ja Britanniassa 67 miljoonaa. Luvuista voi päätellä erot työn tuottavuudessa. Mutta Intia on nouseva mahti, Britannia on suuruutensa päivät ohittanut.

Radio on Intiassa muuttumassa samankaltaiseksi kuin monissa kehittyneissä maissa, missä yksityinen ja julkinen radio kilpailevat kuulijoista. FM-radion läpimurto on tapahtunut tosiasia. Näkemäni kuulijatutkimuksen mukaan enää 25% intialaisista kuuntelee keskiaaltoja, ja Akashvani lopetti toissavuonna kotimaan lyhytaaltolähetykset. Intian valtavasta väestöstä 25% on 350 miljoonaa ihmistä.

Intialainen klassinen musiikki on käytännössä kadonnut keskiaalloilta. Tilalle on tullut puhetta, uutisia ja ajankohtaisohjelmia sekä paljon urheiluselostuksia. Erityisen suosittua on englantilaisten Intiaan tuoma kriketti. Siis keskiaalloilla tarjotaan hyvin samaa kuin Yhdysvalloissa, Espanjassa, Australiassa ja Japanissa.

Akashvani/AIR näyttää ottavan mallia Japanin NHK:sta, joka on keskittänyt musiikin FM:lle ja puhe- sekä ajankohtaisohjelmat keskiaalloille. Paha tulevaisuudennäkymä olisi, että Akashvani/AIR aloittaa 24-tuntiset lähetykset keskiaalloilla. Se vaikeuttaisi nimittäin suuresti Australian keskiaaltoasemien kuuntelua Suomessa. Aussit ovat melko samassa suunnassa Suomesta katsoen. Jo nyt eräät Akashvani/AIR-asemat ovat lähettäneet öisin erilaisia ajankohtais- ja urheilulähetyksiä.

Kun Yleisradio joutui kilpailutilanteeseen yksityisten radioiden kanssa 1980-luvulla, vastaus oli lähetysaikojen pidentäminen. Siihen asti lähetykset loppuivat aina puolilta öin Maamme-lauluun. Nykyään Ylen radiokanavat ovat äänessä 24/7, kuten ovat lähes kaikki Euroopan julkiset radioyhtiöt.

Jäämme seuraamaan kuullaanko Walter Kauffmannin säveliä enää, jos Intia aloittaa 24-tuntiset puheradiolähetykset keskiaalloilla.

Posted in ,  on March 25, 2024 by Jouni |