2024-03-25

Maksimiajan ”huonot” jenkkikelit

Jouni Keskinen, Pirkkala

Auringonpilkkumaksimin lähestyessä keskiaaltokelit erityisesti pohjoisnavan ylittävillä reiteillä heikentyvät maan magneettikentän häiriöiden lisääntyessä. Jenkkikelit vähenevät tai katoavat kun pohjoiset etenemisreitit ovat poikki. Näin DX-kuuntelijoille on opetettu. Tammi-helmikuu 2024 tarjosi kuitenkin Etelä-Suomessa poikkeuksellisen paljon hyviä jenkkikelejä. Niihamassa kuulin yli 20 itselleni uutta keskiaaltojenkkiä, joukossa jopa pari ensimmäistä kertaa Suomessa kuulunutta asemaa. Ovatko avaruussäiden haltijat sekaisin, kun maksimin lähestyessä saadaan tällaisia keskiaaltokelejä vai onko kyseessä sittenkään niin ainutkertainen ilmiö? 

Jenkkikeli heräilee vuoden vaihteen jälkeen

Häiriöisen loppusyksyn jälkeen ensimmäiset merkit keskiaaltokelien paranemisesta saatiin jouluaattoaamuna, jolloin Matti (MDK) huomasi Niihamassa harvinaiset aamukelit Alaskaan. Itse kaivoin myöhemmin tallenteelta Matin vinkin perusteella itselleni uuden 700 KBYR Anchoragen, joka jaksoi idailla vielä uutisten päätteeksi ja vastasikin nopeasti perätä kahden hengen voimin.

Vuoden 2024 ensimmäinen hyvä jenkkikeliputki osui tammikuun 7–9. päivä tarjoten keliä tiukasti itärannikkoa viistäen aina Floridaan ja Etelä-Carolinaan asti.  Itselle uudet asemat löytyivät Caroliinoista ja Floridasta poikkeuksena 1060 KYW Philadelphia PA, joka yhdellä puolen tallenteella jaksoi nousta kuuluviin WQOM:n alta. KYW on ollut vaikeimmin kuultavia itärannikon 50 kilowattisia, eikä ole ilmeisesti koskaan aiemmin kuulunut Niihamassa. Aseman antennin suuntakuvio on kaakkoon ja siinä on syvä kuoppa koilliseen Suomen suuntaan.

Floridasta uusi kuuluja Niihamassa taisi olla 1550 WAMA Tampa FL eli ”La Ley 107.7”, kuten tämä meksikolaismusiikkia soitteleva espanjankielinen asema idailee. Itselleni uusi oli myös 1430 WLKF Lakeland FL, jonka toki Matti oli jo aiemmin Niihamassa kuullut.  


Etelä-Carolinasta löytyi itselle kaksi uutta asemaa. 1250 WTMA Charleston SC oli muutaman kerran aiemminkin kuulunut Niihamassa, mutta vasta nyt kuuluvuus oli niin hyvä, että raportti syntyi vaivatta. Se palkittiin Justin Tuckerin nopeasti saapuneelle verifioinnilla. Jo vuonna 1939 aloittaneella WTMA:lla on myös erityiset aseman historiaa käsittelevät verkkosivut osoitteessa wtmamemories.com.

Taajuudella 1470 löytyi puolen tallenteelta outo idi ”This is 100 7 The Point”, joka selvittelyn jälkeen osoittautui olevan WQXL Columbia SC. Trent Muldrow vahvisti raportin ystävällisellä vastauksella, jossa kirjoitti: ” At the time that you captured that signal, we would have been operating from our single tower (non-directional) at 100 watts of power.” Hiukan kuitenkin epäilyttää, että olisiko ollut 11 kW:n päiväteho käytössä. Kuunteluhetkellä oletin WQXL:n kuuluneen ensimmäistä kertaa Niihamassa, mutta MWE:n QSL-kansiossa löytyi TreDXKin vuosikokouksessa FFF-tason vastaus asemalta  jo vuodelta 2010.

Pohjoisemmasta Carolinasta löytyi vielä yksi uusi nappaus kun 1290 WHKY Hickory NC nousi kivalle idille 8.1 aamussa. V/s Jason Savage vastasi informatiivisella kirjeellä, jossa kertoi WHKY:n olleen saman perheen omistuksessa aloittamisestaan vuodesta 1940 lähtien. Lisäksi Jason kertoi vaimonsa olevan ranskankielen opettaja ja koko perheen kovia Euroviisu-faneja. Niinpä hänen 11-vuotias poikansa käytti jalkapallotreeneissä tsemppibiisinä Käärijän Cha-cha-chata.

Tammikuun pitkä jenkkiputki puolen kuun paikkeilla

Jatkoa jenkkikeleille saatiin jo 13.tammikuuta lähtien ja keliä kesti lähes putkeen aina 21.1 asti. Keliputki alkoi jälleen hyvin tiukasti Uusi-Englanti – Florida -linjalla, mutta vähitellen 16–20. tammikuuta kuultiin jo läntisempiäkin jenkkejä lähinnä suurilta järviltä ja Kanadan preerialta.

Tammikuun 14. aamun parhaita nappauksia ja uusia asemia Niihamassa olivat graveyarderi 1400 WHMP Northampton MA ja vaikea 1160 WCCS Homer City PA. WHMP oli aiemmin kuulunut vain kerran Suomessa syksyllä 2023 Suonenjoella OSY:n toimesta. Sen tasatunti-idi oli heikko, mutta luettava, ja asemalta saapunut Stefan Ward-Whetenin vastaus innostunut. Kansainvälisestä kuuntelijasta oltiin iloisia ja kyläkutsukin aseman studioille Northamptoniin tuli.   

WCCS:ltä vastauksen saaminen osoittautui vaikeammaksi, vaikka tasatunnin idi tulikin varsin hyvällä kuuluvuudella. Useampaan osoitteeseen lähetettyihin raportteihin ei kuulunut vastausta. Lopulta kolmen viikon odottelun jälkeen Facebookin messengeriin kilahti viesti, jossa pyydettiin lähettämään audioklippi uudestaan. Tein työtä käskettyä, mutta vieläkään ei vastausta kuulunut. Kun kyselin perään, niin paljastui, että jostain syystä audioklippiäni ei saatu messengerin kautta kuunneltua. Onneksi v/s Andy Hart antoi tällä kertaa sähköpostiosoitteensa ja lopulta ääninäytekin saatiin kuunteluun ja Andylta seikkaperäinen verifiointi: ”Yes, that is definitely us, WCCS Radio. I could clearly hear our station voice, Jim DeCesare and I could clearly make out our station jingle. Good catch!!”.

Floridasta löytyi uutta kuultavaa 16.1 aamulta kun taajuudella 960 yllätti idi: ”WSVU Radio Elite International”. WSVU on haitilaissiirtolaisten omistama pääasiassa kreoliranskaa lähettävä asema, joita Floridasta löytyy muutamia, kuten tammikuussa kuulunut taajuuden 1580 WSRF. Vastauksen saaminen on näiltä asemilta ollut hankalaa, mutta nyt WSVU:n lyhyt verifiointi irtosi JMS:n vinkin perusteella tuotantoyhtiö Les Productions Luxin Facebook-sivun kautta. WSVU:sta oli vielä tammikuussa vain yksi aiempi lokaus, mutta helmikuussa sitä kuultiin muuallakin Suomessa mm. Sahalahdella JM:n luureissa.

Tammikuun 16 iltayöstä jenkkikeli aukeni suoraan Michiganiin jo daytimer-aikaan 22 UTC. Varsinaisin daytimereita ei kuitenkaan saaliiksi jäänyt mutta kerrankin hyvällä idillä kuului mm. 1270 WMKT Charlevoix MI, jolla oli käytössä vielä 27 kW päiväteho, joten taajuuden dominantti Detroitin WXYT jäi kerrankin toiseksi ja WMKT saatiin QSL-kansioon, kun Nick Rhudy verifioi raporttini. Toinen ainakin 15 vuotta kyttäämäni saman suunnan asema 1330 WHBL Sheboygan WI irtosi yllättäen seuraavana iltayönä samalla 22 UTC tasatunnilla. Tim Laesin lyhyt verifiointi varmisti, että tämän vastenmielisen conservative talk -formaatin aseman sai vihdoin ruksata pois puutelistalta.

Tammikuun 20. päivän aamuna MDK kuuli lähes mahdottoman tuntuisen Relevant Radio 1520 WPAY Rossford OH:n Buffalon WWKB:n lähes 100 prosenttisesti dominoimalta taajuudelta. Iltakelit olivat taas odotuksessa, mutta 20. päivän iltana ne starttasivat hitaasti vasta 23 UTC jälkeen voimistuen kuitenkin nopeasti. Taajuus 1310 on Kanadan CIWW:n tehomyllyn lopetettua tullut mielenkiintoisemmaksi jenkkitaajuudeksi. Olin livenä kuulolla iltayöstä tuolla taajuudella ja siinä kuului WLOB:n kera vanhempaa musiikki soittanut asema. Puolelta asema myös idasi varsin hyvin musiikkikappaleiden välillä, mutta kutsu oli outo. WICH? Semmoinen asema kuitenkin löytyi taajuudelta! Yhtään lokausta asemasta ei kyllä löytynyt, mutta ”Now on FM at 94.5. We are WICH” -kuulutus kuului mainiosti. 1310 WICH Norwich CT on vanha asema, mutta ilmeisesti kuulunut vain kerran aiemmin Lapissa viime vuosituhannella. Samana iltayönä sitä kuultiin nyt Suomessa usean kuuntelijan voimin ja Andy Russell vahvisti raportin nopeasti.  

Helmikuussa keli heräilee taas

Sitten pidettiin lähes kuukauden tauko keskiaaltojenkkien osalta. Helmikuussa keli heräili 17.2 lähtien pienellä Florida-avauksella. 20 helmikuuta bandillä oli itärannikon perusasemia ja seuraavana päivänä 21. helmikuuta saatiin huima Japani-keli iltapäivälle reilusti ennen auringonlaskua. Alkuvuoden jenkkikelit huipentuivat 24. helmikuuta, jolloin auringon jo noustua jenkit jatkoivat täyttä höyryä ja Niihaman tallenteilta löytyy puolen tunnin sisään peräti 2 FFF-jenkkiä. Matti (MDK) ehti kuunnella Niihaman 24.2 aamun tallenteet auringonnousuun asti, mutta kun Jorma (JM) kehui kelejä vielä 07z tasatunnilta, niin illalla aloin perata tuota tasatuntia.

Jorman vinkin perusteella löytyi ensin taajuudelta 1070 WNCT Greenville NC, Beach, Boogie & Blues -nimellä itseään kutsuva oldies-asema. Olin kuullut WNCT:n kerran aikaisemmin Niihamassa maaliskuussa 2019, mutta silloin käytössä oli 254-asteinen La Plata -antenni ja aseman signaali niin heikko ja roiskeinen, ettei raporttia syntynyt. Tällä kertaa tasatunti-idin sai kirjoitettua auki ja Brian Hurt verifioi raportin nopeasti.

Bandiä alemmas edetessä päädyin tavallisesti BBC:n roiskeista kärsivälle taajuudelle 690 kHz. Siinä kuului urheiluaseman kuulutus, josta lennossa erottui ”ESPN 690”. Taajuuden kanadalainen urheiluasema CKGM Montreal idaili kuitenkin ”TSN 690”. Mietin että se voisi kyllä releoida ESPN:ää mutta tuskin taajuusidin kanssa? Otin tasatunti-idin tarkempaan syyniin ja tein siitä audioklipin, jonka ajoin Wavepad- ja Goldwave-ohjelmien kohinanpoisto ja pop/click-suodatusten läpi. Tämän seurauksena idistä tuli juuri ratkaisevasti luettavampi. Lopulta se aukeni seuraavasti: ”Everywhere you go on espn690.com ESPN 690 Jacksonville's Home for ESPN Radio”. Weppiosoitekin toimi ja sieltä löytyivät WOKV Jacksonville FL:n eli ESPN 690:n sivut. Pienten kyselyiden ja selvittelyiden jälkeen kävi ilmi, että asemaa ei ollut aiemmin Suomessa kuultu. Norjassa ja Ruotsissa se oli kuitenkin kuulunut. WOKV:llä on yötehoa peräti 25 kW, joten siitä kuulumattomuuden ei pitäisi olla kiinni, mutta antennin suuntakuvio on huono Suomen suuntaan. Toki asema löytyi myöhemmin myös Lapin tallenteilta, kun sitä osattiin etsiä. 

WOKV:n taportointi ja vastauksen saaminen osoittautuivat kuitenkin hankaliksi. Aseman omalla www-sivullakin oli toimimaton vanhentunut sähköpostiosoite, jonka seurauksena ensimmäiset raportit palautuivat bumerangeina takaisin. Kun sitten omistajayhtiön uusi domain selvisi JTA:n avustuksella, alkoivat sähköpostit mennä perille, mutta vastausta ei silti kuulunut. Lopulta lyhyt vastaus irtosi Engineering Manager Julio Alvoradolta, jonka yhteystiedot JMS oli saanut Norjasta. Yhteistyö oli siis voimaa!

Erikoisista keleistä 07z tasatunnilla kertoi vielä taajuudella 810 BBC Radio Skotlannin kanssa tasatahtia kuulunut Radio Bahaman 3-kanava The Light, joka kuului ilmeisesti ensimmäistä kertaa Etelä-Suomessa. Selvää oli että 24.2 aamun muutkin auringonnousun jälkeiset tallenteet oli syytä tutkia tarkkaan. Seuraavaksi aloin kuunnella puoli tuntia varhaisempaa 0630z tallennetta. Päädyin alkuvuodesta hyvässä vedossa olleelle taajuudelle 1250, jossa feidaili monta asemaa. Puolelta kuuluviin nousi mainoksia, joiden päätteeksi annettiin outo idi ja siirryttiin musiikkiin. Asema kuului idin kohdalla onneksi varsin hyvin ja kutsukirjaimet WBRM erottuivat selkeästi kuten lopulta koko "1250 and 103.9 WBRM" -idikin.

Taas olin ihmeissäni. Ei löytynyt yhtään lokausta, mutta taajuudelle on kyllä listattu WBRM Marion NC. Aseman www-sivulta selvisi, että myös kuulutettu FM-taajuus täsmäsi, joten uskottava oli, että tässä oli jo toinen FFF-jenkki samana aamuna! Myös WBRM lempinimeltään ”Bigfoot Country 103.9 FM” löytyi myöhemmin Lapin tallenteilta, mutta tällä kertaa saivat peesata Niihamaa. Asemalta saapui nopeasti myös innostunut pitkä sähköposti, jossa WBRM:n monitoiminainen Denise Wheeler kertoili asemasta. WBRM on aloittanut lähetykset jo vuonna 1949 eli sillä on toukokuussa 75-vuotisjuhlat. Pikkuasema työllistää neljä henkilöä ja sen omistajayhtiöllä on viisi radioasemaa valtatie 40:n varrella Pohjois-Carolinan länsiosissa.

Helmikuun 24. päivän aamu huipensi alkuvuoden 2024 maksimiajalle hyvin runsaat jenkkikelit. Seuraavana yönä jenkkikeli oli ohi, mutta Niihamassa kuului vielä uusi keskiaaltomaa 780 ZBVI Tortola Brittiläisiltä Neitsytsaarilta. Ihan ilman uusia jenkkejä ei jääty maaliskuussakaan, sillä 3.3 Matti (MDK) kuului vielä taajuudella 1380 WPYR Baton Rouge LA:n vaikeasta osavaltiosta Louisinasta. Samana iltana Etelä-Suomen taivaalla nähtiin kuitenkin vuoden ensimmäiset komeat revontulet, jotka toivat pienen tauon keleihin. Kuitenkin maaliskuun puolen välin jälkeenkin esiintyi mukavasti keskiaaltokeliä mm. Japanin suuntaan.

Maksimiajan jenkkikeleistä

Ovatko maksimiajan jenkkikelit lopulta kuitenkaan niin suuri erikoisuus kuin äkkiseltään tuntui?

Kun katsoo käynnissä olevan auringonpilkkujakson etenemistä (kt. kuva yllä), huomataan että pilkkujakso on lähtenyt käyntiin varsin vauhdikkaasti. Edellisen auringonpilkkujakson korkein pilkkuluku ylitettiin jo maaliskuussa 2023 ja pilkkuluvun nousu on ollut ennustetta nopeampaa. Nykyistä vauhtia tästä auringonpilkkujaksosta on tulossa selvästi edellistä korkeampi, tai sitten tulossa on jonkinlainen korjausliike ja pilkkuluvun kasvun hidastuminen.

Näitä korjausliikkeitä on nähty myös edellisten pilkkumaksimien aikoihin ja juuri niihin liittyen on saatu hyviä jenkkikelejä myös maksimiaikana.

Näin kävi edellisen pilkkujakson aikana alkuvuodesta 2013, jolloin pilkkuluku tilapäisesti laski mahdollistaen hyvät keskiaaltokelit tammikuussa 2013. Tuolloin K-indeksi pysyi nollassa kaksi viikkoa vuoden vaihteen jälkeen ja tammikuun toisella viikolla saatiin hurjat jenkkikelit, jolloin asemia kuului Niihamassakin pitkältä lännestä Meksikoa, Kaliforniaa ja Alaskaa myöten.

Sekä 2013 tammikuu että 2024 tammikuu osuvat neljän vuoden päähän auringonpilkkuminimistä. Kuvaajasta näemme, että myös edellisellä pilkkujaksolla vuoden 2002 kohdalla näyttäisi olevan tilapäinen lasku pilkkuluvussa. Myös se sijoittuisi noin neljä vuotta vuoden 1998 pilkkuminimin jälkeen.  

Varsinainen pilkkuluvun lasku näkyy tasoitetussa pilkkuluvussa vasta viiveellä. Onko näin käymässä myös alkuvuonna 2024 ja saadaanko tästäkin pilkkujaksosta kaksihuippuinen? Sitä voimme seurailla lähikuukausina ja vuosina.